Menu

Kiezen voor een houten vloer in je interieur

Je hebt al nu een tijd erover nagedacht, dat je houten vloer wilt plaatsen in je nieuwe interieur. Alleen nu zit je met de vraag, welke zou je moeten kopen? Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende soorten houten vloer dat je niet meer eens weet welke de beste is of die bij jouw stijl past. Het assortiment is groot dat als je niet weet in welke richting je wilt gaan, dan zal het even duren, voordat je de juiste keuze maakt. Wil je vandaag erachter komen, welke stappen je moet nemen om de juiste keuze te maken? Zo ja, lees maar verder om vandaag de houten vloer van je droom te kunnen vinden.

Hoe maak je een goede keuze?

Houten vloer bestaat uit twee categorieën parketvloer (gemaakt van verschillende houten lagen die de stabiliteit bij luchtvochtigheid en temperatuur verhoogd) of massieve delen (gemaakt van planken van 1 houtsoort en is duurzamer). De houtsoorten waaruit je kunt kiezen voor houten vloer zijn esdoorn, teak, eiken, grenen, kersen, notenhout om een paar te noemen. Eenmaal je weet welke van de twee categorieën je thuis wilt hebben, kan je verder kijken naar bijvoorbeeld stijl, kleur, het onderhoud en nog veel meer.

Twee opties bij het kiezen van een stijl voor houten vloer

Deze twee opties zijn site-finished en pre-finished. Bij pre-finished kan je zonder problemen thuis installeren, terwijl bij site-finished moet het nog opgeschuurd en afgemaakt worden door jezelf of een professioneel met lijm, nagels of nietjes. Een site-finished stijl zorgt ervoor dat je een mooie en unieke houten vloer hebt. Maar wil je duurzame houten vloer in je nieuwe interieur plaatsen, dan kies je sneller voor pre-finished houten vloer.

Waar je nog meer rekening mee moet houden

Bij het kiezen van een houten vloer, moet je rekening houden met de ruimte waarin je de houten vloer wilt plaatsen. Dit komt doordat zachte houten vloer geschikt zijn voor kamers die minder gebruikt worden, terwijl harde houten vloer meer geschikt is voor kamers die vaker gebruikt wordt door mensen (vooral kinderen) en huisdieren. Een grote deel van houten vloer vereisen alleen maar dweilen of vegen. Anderen moeten na een aantal jaren weer geschuurd en geolied worden. Weet welke soort je koopt als dit allemaal belangrijk is voor jou. Nu dat je op de hoogte bent van de meeste belangrijkste punten bij het kiezen van een houten vloer, kan je nu met gerust beginnen met de houten vloer jacht voor je interieur. Zorg ervoor dat je een houten vloer met de kleur kiest die bij je interieurstijl (bijvoorbeeld modern of landelijk) past.

Bron: Woningfacts