Menu

Zo begin je 2023 gezond

Wil je dit jaar echt starten met gezond leven? Dan moet je dit artikel lezen. In dit artikel lees je een aantal tips hoe je het jaar gezond kunt beginnen. 

Drink genoeg water 

Veel mensen denken bij een gezonde leefstijl aan gezond eten. Wat je drinkt is echter ook erg belangrijk. Water drinken is het gezondst. Natuurlijk is drinken met een smaakje ook lekker voor de afwisseling. Drink dit echter niet te vaak. Vooral drinken met suiker is erg ongezond. Het is niet alleen ongezond doordat je hierdoor overgewicht kan krijgen. Veel frisdrank of sap drinken verhoogt namelijk ook de kans op tandcariës (tandgaatjes). Drink daarom voornamelijk water uit de kraan. Nog gezonder is water dat gefilterd is met een waterontharder. Zo weet je zeker dat er geen chemische stoffen in je water zit. Een voordeel hiervan is dat veel waterontharders tegelijkertijd een watercooler zijn. Zo heb je ook meteen lekker koel water. Wil je gefilterd water, op de site van Boshuis vindt je verschillende soorten waterontharders.

Eet gevarieerd en gezond

Eet je elke dag als ontbijt dezelfde boterham? Dan wordt het de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen. Gevarieerd eten houdt in dat je regelmatig afwisselt in wat je eet als ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortje. Eet bijvoorbeeld eens havermoutpap of muesli als ontbijt. Wissel ook af met het broodbeleg dat je gebruikt. Gezonde voedingsmiddelen zijn onder andere vers fruit, groente, volkoren graanproducten, ongezouten noten, peulvruchten, mager vlees en vette vis. Beperk het eten van kant- en klare en bewerkte producten zoveel mogelijk. Hier zijn vaak veel ongezonde stoffen aan toegevoegd. Daarnaast bevatten ze meestal veel calorieën, vet en/of suiker. Hierdoor kan je met het eten van deze producten snel te veel energie binnen krijgen, wat de kans vergroot dat je overgewicht krijgt.

Beweeg voldoende

Een ander erg belangrijk onderdeel van gezond leven is genoeg bewegen. Als je genoeg beweegt verklein je de kans op het krijgen van vele klachten en aandoeningen. Zo vergroot onvoldoende bewegen niet alleen de kans op overgewicht, maar ook op hart- en vaataandoeningen en zelfs kanker. Wat is dan genoeg bewegen? Dat houdt in dat je tenminste 30 minuten per dag matig intensief beweegt. Dit kan bijvoorbeeld zijn: wandelen, op een rustig tempo fietsen, tuinieren of het huishouden doen. Daarnaast is het belangrijk om ten minste drie keer per week te sporten. Hieronder vallen intensieve activiteiten, zoals op een hoog tempo fietsen, hardlopen en fitness. Het verschilt wel per persoon wat een hoog tempo is. Zo is voor een ouder persoon een activiteit al sneller intensief dan voor een jonger persoon.

 

Vergeet niet ook te zorgen voor een gezonde geest. Zorg daarnaast voor een goede balans tussen privé en werk. Neem elke dag genoeg momenten om te rusten.